A gyermekvállalás és a várandósság mindig izgalmas és egyben várakozással teli esemény életünkben. Azonban az izgalmat jó értelemben szoktuk használni ebben a kontextusban. Senki nem kívánta magának ezt a vészterhes és félelemmel, bizonytalansággal teli járványos időszakot.

A vélemények megoszlanak arról, hogy az immunrendszer „megerősítése” mennyire hatékony vagy sem, a jelenlegi helyzetben. Mindenesetre leszögezhetjük, hogy a vitaminokra kiéheztetett szervezet esendőbb, fogékonyabb lehet bármely fertőzéssel szemben.

A várandósság idején fokozott figyelmet kell fordítanunk arra, hogy szervezetünkben megfelelő mennyiségű vitamin álljon rendelkezésre. Különösen azért fontos átgondoltan gondoskodni a vitamin szükséglet beviteléről és pótlásáról, mert nem csak a saját testünk, hanem a testünkben fejlődő élet is igényt tart ezekre az életfontos anyagokra. Sőt, a magzat „önző módon” fel is veszi az anya szervezetéből a számára szükséges anyagokat és ekkor nem veszi figyelembe, hogy az anya szervezetében akár hiányállapotot is előidézhet.

A D-vitamin immunrendszert támogató, valamint a csontok és a fogazat fejlődésére gyakorolt hatása közismert, azonban ezen kívül, más élettani folyamatokhoz is elengedhetetlen a jelenléte.

A B12-vitamin szerepe – talán nem is gondolnánk – de még érdekesebb az immunrendszer optimális működését támogató hatásában. Segíti azoknak a sejteknek a felszabadulását, amelyek az elsődleges védelmi vonalat képezik egy vírus vagy egy bakteriális fertőzéssel szemben. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy lehetőleg olyan készítményt fogyasszunk, amely a B12-vitamin aktív, a szervezet számára azonnal felhasználható formáját, metilkoblamint tartalmaz.

A C-vitamin fontos szerepét se felejtsük el. Mindennapi bevitele azért is elengedhetetlen, hiszen egy vízben oldódó vitaminról van szó, úgy, mint a B12-vitamin esetén.

A multivitaminok használhatóak, azonba számolnunk kell akkor más B-vitaminok esetleges étvágynövelő hatásával is, valamint azzal, hogy az adott készítmény ugyan tartalmaz több féle vitamint, de nem abban a mennyiségben, mint amit a terhesség és jelen helyzetben a megelőzés miatt szükséges lenne elfogyasztani.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült