A B-vitaminok sokféle anyagcsere folyamat nélkülözhetetlen segítői. Támogatják többek között számos fehérje és zsírsav lebontását, valamint felépítését a különböző sejtszervi szinteken.

A B12-vitamin azonban különös jelentőséggel bír.

A B12-vitamin többek között hozzájárul a vörösvértestek normális működéséhez és az örökítő anyag a DNS karbantartáshoz. Ennek a funkciónak hatalmas jelentősége van és szükséges ahhoz, hogy testünk egészséges és energikus maradjon.

B12- vitamin segíti az anyagcserét azokban a biokémiai folyamatokban, mikor szervezetünk a bevitt táplálékból a sejtek számára felhasználható energiát állít elő. Ha ez a folyamat a B12-vitamin hiányában nem történik meg, vagy nem elégséges mennyiségben, akkor fáradékonnyá, feledékennyé válhatunk. De felhasználható energia hiányában immunsejtjeink működése is csökkenhet, ami végsősoron esendőbbé tehet minket, és megnöveli a különböző akut betegségek megjelenésének kockázatát. Így tehát a B12-vitamin is hozzájárul az egészséges immunrendszer kialakulásához, amely készen áll a betegségek leküzdésére egész évben.

A B12 egy vízben oldódó vitamin, ami általánosságban azt jelentené, hogy szervezetünk nem képez belőle raktárt. Ez alól azonban a B12-vitamin kivétel, mert a májban találhatók B12 vitamin készletek. Ez egyben jelzi ennek a B-vitamin fajtának a kiemelkedő fontosságát az egészségmegőrzés szempontjából. Mivel a B12-vitamin természetesen előfordul sokféle ételben, ez a vitamin a legtöbb diéta normál részeként könnyen elérhető. A hiánya azonban könnyen kialakulhat akár a bevitel elégtelensége, akár az egészségi állapot miatti felszívódási zavar következtében, vagy különböző gyógyszerek szedése kapcsán. A kor előre haladtával is csökken a B12-vitamin felszívó készségünk, ami különösen 50 év felett feltűnő. A dohányzók szervezetéből is könnyebben kiürül a B12-vitamin, ezért könnyebben kialakul a hiánya is.

Mivel a B12-vitamin előfordulása jórészt állatieredetű élelmiszerekben van, így a vegán diétát követők esetén még gyakrabban kell számolni a B12-vitaminhiány kialakulásával.

 

 

Próbáld ki a bioaktív, magas hasznosulású és vegán összetételű B12-vitamint!
magas hasznosulású bioaktív B12-vitamin

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült