Aki sokáig jól szeretné érezni magát a bőrében, az ne sokat, hanem inkább jó minőségű ételeket fogyasszon. Drága kozmetikumok nem helyettesítik a sok zöldséget és gyümölcsöt!

A különböző kencék nem tudják pótolni a szervezetből hiányzó vitaminokat, nyomelemeket. A bőr állandó megújulásához, védelemhez nélkülözhetetlenek ezek az anyagok. A gyümölcsök, zöldségek, a zöld saláták, a friss fűszernövények, a különféle gabonamagvak, csírák sokkal hatásosabb bőrszépítők, mint a különféle táplálék-kiegészítők, mivel belülről táplálják bőrünket.

Az emberek nagy részére ma a „jól táplált éhező” kategóriába sorolható. Noha jóval többet eszünk, mint amennyire szükségük lenne, mégis vitaminhiányban szenvedünk. 

Az emberi test összes sejtjének szüksége van B vitaminokra. Foltos kopaszodás, bőr- és nyálkahártya-gyulladás esetén, vagy ha kivörösödik a szájzug, vagy az orr környéke, érdemes több a B1 (tiamin) és B2 (riboflavin) vitaminokban gazdag ételt fogyasztani. Ezeket a vitaminokat tartalmazza például az élesztő, gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek, szója és a burgonya. Szakemberek szerint a magyar lakosság jelentős részének táplálkozásában nincsenek jelen kielégítő mennyiségben ezek az élelmiszerek és így ezek a vitaminok sem.

A bőr jó vérkeringésének biztosításához B3-vitaminra (niacin) is szükségünk van. Alvászavar, az emésztési problémák, hasmenés, szorongás és a pattanásos bőr jele lehet annak, ha a szervezetben kevés van ebből a vitaminból. A zöldborsó, karalábé, paraj, bab, mogyoró, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, telítetlen növényi olajok fogyasztásával a koleszterinszint is csökkenthető és a B3 vitaminhiány is pótolható.

Alvászavar és vérszegénység, idegesség esetén a B6 (piridoxin) vitaminban gazdag ételekből tanácsos többet fogyasztani. Az alváshiány, a feszültség is befolyásolják a bőr, és a haj minőségét, milyenségét. Az olajos magvak, a banán, a csonthéjasok, az élesztő, a búzacsíra, a hántolatlan rizs nagyobb mennyiségben tartalmaz B6 vitamint.

Vérszegénység esetén a bőr sápadttá, fakóvá, érzékennyé válik. A vegetáriánusoknál igen gyakori diagnózis a B12-vitamin (kobalamin) hiánya. Aki vegán vagy vegetáriánus életmódot folytat, az különösen figyeljen arra, hogy elegendő tojás, gabonacsíra, teljes kiőrlésű gabonából készült étel és szója is kerüljön az étrendjébe. Ha táplálékkiegészítőre szorulunk a B12 pótlására, akkor érdemes metil-kobalamin tartalmú, jól felszívódó készítményt választani.

A szervezet vitaminigénye nem állandó, hanem élethelyzetnek megfelelően változó. A stressz, a környezeti ártalmak, a különféle betegségek, a dohányzás, terhesség, szoptatás következtében a normálisnál több vitaminra lehet szükségünk. Fontos tudni, hogy a stressz, a láz, a cukor, a kávé, az antibiotikumok, a fogamzásgátlók, a cigaretta, az aszpirin és az alkoholos italok következtében a szervezetünk vitamin igénye megnövekedhet, így azt tanácsos pótolni, hogy a hiánybetegségeket megelőzzük. Amennyiben nem tudunk táplálék formájában megfelelő mennyiségben B vitaminokhoz jutni, úgy megfontolandó táplálékkiegészítők használata.

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült