Ha nyár van vagy ősz eleje, akkor gyümölcsök és zöldségek, egyed, ami belefér. Így tanultuk, ezt nevelték belénk. Ami nagyon helyes is. De valahogy a fejünkben a gyümölcs és zöldség fogyasztást összekötjük azzal, hogy elegendő vitamint fogyasztunk, nem csak mennyiségben, hanem minőségben is. Valóban, több vitamin esetén ez így is van. Azonban a B12-vitamin kivétel.

Az A, C, D és a B vitaminok egy részénél igaz is a fenti állítás, azonban van egy biztos kivétel, a B12-vitamin. Mai tudásunk szerint ugyan termelik ezt a vízben oldódó vitamint bizonyos bélbaktériumok, ellenben az már kevésbé ismert, hogy nem a megfelelő helyen. Vastagbélből – ahol termelődik – már nem képes felszívódni, csak a tápanyag formájában bevitt B12-vitamin, amely egy nagyon fontos anyag az úgynevezett inrtinsic faktor segítségével szívódik fel a vékonybél nyálkahártyáján keresztül.

Visszaérkeztünk ismét a táplálék kérdéshez. Vajon milyen élelmiszerek tartalmaznak B12-vitamint hasznosítható formában? Ezek elsősorban állati eredetű termékek. A hal, hús, tojás, máj. Léteznek azonban olyan diéták, melyek elutasítják részben, vagy egészben az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. A vegetáriánusok – főleg, ha ovo vegetáriánusok – fogyasztanak tojást és tojás tartalmú ételeket, így lehetőségük van a megfelelő mennyiségű B12 vitaminhoz hozzájutni. A vegán étrendet követők számára ugyan kánaán a nyár, a sok friss növényi eredetű táplálék könnyebb elérhetősége miatt, de tévedés azt gondolni, hogy ezzel a B12 szükséglet is pótolható. Léteznek ugyan olyan alga fajok, melyek tartalmaznak némi B12-vitamint, azonban nem releváns mennyiségben, így segítségükkel igencsak nehézkes a B12-vitamin pótlása. Érdemes tehát a hiánytünetek megjelenését megelőzni és ha bizonytalanok vagyunk, akár laboratóriumi vizsgálat keretében ellenőriztetni a B12-vitamin szintünket. Így könnyen megelőzhető az egyik első tünet, a fáradtság. Érdemes a gyermekekre is gondolni ebben a kérdésben, hiszen elkezdődött az iskola, ahol a fokozott szellemi és fizikai megterhelés ronthat egy vitaminhiányos állapot tünetein.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült